diumenge, 27 de novembre del 2011

Música per a ells i per a nosaltres (part 1)

El dia que em va trucar la Gisela dient-me “en aquesta guarderia no tenen ni un CD, no canten, no ballen... no hi ha música!!” vam tenir clar totes dues que havíem d'actuar. Ella estava fent pràctiques d'Educació Infantil en una guarderia de Barcelona (no direm el nom, per no comprometre ningú...) amb l'objectiu acadèmic de poder veure com els continguts teòrics de les assignatures del grau existeixen realment a les aules, com aquelles persones que han estudiat anteriorment el que ella estudia ara han rebut els coneixements i, sobretot, tenen l'experiència en el camp. Ella havia de trobar a la guarderia el contacte amb els infants per a poder desenvolupar tot allò que havia llegit, investigat, especulat, sobre tot el que s'havia preguntat. I, horroritzada a més no poder, se n'adonà que res de res. Ni joguines, ni contes... però el més preocupant: ni música. La única cançó que es podia escoltar a la guarderia era el Waka Waka durant la migdiada. Evidentment, un dia que ella, espontàniament, va cantar una cançó a un nen que es gronxava, tots els infants de cop i volta se li van acostar amb la boca i els ulls més oberts que plats.

De seguida engegem el projecte. Tots els nens han de poder cantar, sentir música, ballar-la... o no? És clar que sí, això no ho dubtem. Pensem que gravarem algunes cançons infantils i ella portarà el CD a la guarderia per poder fer alguna sessió de música. Quines cançons gravem? Comencem a refrescar memòria, cadascuna fa una llista de les cançons que recorda de la infància. Faig un parell de trucades als pares perquè exprimeixin un moment el cervell i, en comparar les llistes, és molt bonic veure que hi ha cançons que les dues vam cantar de menudetes (casualitat o tipus d'infància semblant: Xescu Boix) i d'altres que no coneixem. “Aquesta no pot faltar, és molt bonica”. Ens preguntem per què en recordem algunes amb més afecte i d'altres a les que no hi donem tanta importància. Ens la cantaven per anar a dormir? Ens la cantava algú concret a qui teníem molta estima o potser tenia una veu especial? O hi feia algun joc?

divendres, 7 d’octubre del 2011

Estudiar per tocar o tocar per estudiar?

Sovint, entre classes, assajos, trajectes, arpegis, nits mal dormides, bolos mal pagats... em pregunto si estudiar música en aquesta societat és “allò tan bonic”, tal com ho descriu la gent que no està relacionada amb el món de la música quan tu expliques el que estudies. Estudiar música és un privilegi o un sacrifici? Som afortunats o fem el paperina? Vivim per la música o malvivim per la música?

Vaig plantejar-me molt seriosament això quan, fa un parell d'anys, vaig conèixer un músic senegalès. En saber que jo volia estudiar música (més del que ja sabia? Si des de petita era música, per què volia estudiar més?) i va buscar la meva complicitat parlant-me de lo bonic que era fer música. Que calma els nervis. Soluciona els problemes. Tranquil·litza l'ambient. Crea amistat. Amoroseix l'ànima. Aquell dia faltava una setmana per a l'inici de les proves d'accés a l'ESMuC i vaig pensar que en el nostre sistema la música és precisament el contrari de tot el que ell explicava. Em vaig adonar que hi havia alguna cosa que fallava.

Si comptem totes les hores que ens passem tocant el nostre instrument en surten moltíssimes. Escales, cops d'arc, apregis, el so, l'articulació, tonalitats extravagants, estudis que posen al límit les nostres capacitats tècniques, concerts, concertinos, capritxos... Espera, també assagem amb el grup de cambra... oh, volia dir amb elS grupS, ja que de fet tenim mil projectes oberts en la recerca d'allò que ens ompli més i d'un espai de creativitat que ens permeti guanyar-nos la vida, mica en mica, amb el que ens agrada (sé que esteu dubtant... però això és un altre tema). També toquem en orquestres, combos, en els cursos, seminaris... Moltes, moltes hores tocant. Però de totes elles, quantes les dediquem a fer música espontàniament? Sense pensar en el resultat. Pel gust de fer-ho. D'acord, sí, ens agrada tocar. Però no em refereixo a això. Estic parlant d'aquelles vivències musicals on la tècnica, el so, les notes, les lletres... no importen en absolut. On no hi ha regles d'harmonia ni de contrapunt: només existeix la pura intuició, la llibertat per imaginar i per inventar, jugar amb la música, recordar... Tots aquells coneixements que hem anat adquirint aquí ens serveixen per alliberar-nos, investigar.

Se senten frases de l'estil...

  • “Com començava aquella...?”

  • “Espera, en quin to estàs?”

Se senten segones veus.

  • “Solo de shaker!”

I tu sacseges l'instrument que acabes d'improvisar amb llenties dins un saler.

  • “Tens algun altre instrument per aquí?”

Mig intentes reproduir els acords que recordes.

  • “No, no, aquí crec que fa un... Fa, sí, i després... sí, sí, ara Sol...”

La lletra, en anglès, es converteix en un na-na-nà sospitós.

  • “Eh, coneixeu aquesta?”

Són aquells moments musicals que omplen. No sona afinat. La lletra no és correcta. Ens mengem una estrofa si el que ens ve de gust és cantar la tornada. Els acords originals no són aquests. Bandes sonores de la infància.
És una estona màgica, de compartir. Un s'oblida per fi de tot allò que el preocupa de la música. Un s'entrega amb sinceritat al que el mou de debò, això és el que ens fa viure la música, no pas l'angoixa d'aconseguir l'èxit en allò reconegut: frustració assegurada. I ningú desitja aquest sentiment! Ha de canviar alguna cosa, més val que hi comencem a pensar.