dijous, 14 de juny del 2012

13 cançons d'aquí a la vora. Cor de noies de matadepera


Havien insistit molt perquè anés a escoltar aquell concert. Un cor de noies joves que fan un repertori tradicional amb arranjaments divertits i tres músics, és tot el que m’havien dit. Es van apagar els llums i l’espectacle va anar tot rodat des del principi fins al final. El vaig viure amb molta intensitat des de la meva cadira de públic, volent participar a l’escenari des el primer silenci entre el xivarri del públic i el primer so musical.

Em vaig adonar que no es tractava d’una coral com les que coneixia fins aleshores, amb un recull de cançonetes tradicionals per omplir repertori, ans el contrari: un espectacle rodó on tot estava cohesionat i justificat.
El repertori inclou cançons majoritàriament estròfiques, que expliquen històries que trobem sovint com el mite de la transformació (on ella és perseguida pel seu amant i perquè ell no l'atrapi es converteix en ocell, peix de la mar, herba... sense poder escapar perquè l'amant es converteix de seguida en caçador, pescador, la terra), històries d'enganys, noies que esperen els seus marits, alguna cançó de bres. Un conjunt de veus femenines (cantant a una, dues, tres, quatre veus) acompanyats per un contrabaix, un acordió i percussió (de vegades una guitarra substitueix l'acordió). Els arranjaments són molt frescos i vius, fets pels mateixos instrumentistes que de tant en tant deixen els instruments i acompanyen cantant el cor: alguna corranda improvisada, bordons, percussió corporal... Les noies dalt de l'escenari canten, ballen, piquen de mans, es mouen i sobretot riuen i transmeten pels ulls. Arriba passió, bon gust, felicitat per aquells moments tan bonics, amor (vers tot el que estan fent: les històries que expliquen, les harmonies que canten, el ritme que piquen amb les mans i els peus...) i sobretot molta energia. 
Aquelles noies cantaven molt segures i contentes malgrat (malgrat?) ser només 13. Es miraven entre elles, reien, una complicitat increïble flotava per l'escenari i es repartia com si fos encens per la sala. La idea de "compartir" s'havia materialitzat aquell diumenge a la tarda.

De seguida em vaig posar en contacte amb qui calgués per anar a cantar en aquell cor. Per sentir i transmetre aquella passió, aquella alegria! No es requereix d’estudis musicals ni de cant, em van dir. Fabulós. Només calia que en tinguessis ganes.
I així mateix als assajos vaig poder comprovar com de fresc era aquell cor sense obsessions per l’afinació, les preocupacions de núvols a les cordes vocals, les diferències entre sopranos i contralts... però en canvi, amor per allò que feien! I això sí, amb la consciència d’un director que té l’orella molt ben posada, i uns músics meravellosos que posen el toc musical allà on les veus hi deixen els seus cors.

Vaig insistir molt perquè vinguessin a escoltar aquell concert. Un cor de noies joves, que fan un repertori tradicional amb arranjaments divertits i tres músics, és tot el que vaig dir. Es van apagar els llums i l’espectacle va anar tot rodat, des del principi fins al final. I aquest cop també el vaig viure amb molta intensitat, participant a l’escenari des el primer silenci entre el xivarri del públic i el primer so musical.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada